Nul is nul blijft nul

Ondanks het grote tekort aan betaalbare woonruimte in Castricum, wordt in de gemeente in 2021 en in 2022 geen enkele nieuwe sociale huurwoning opgeleverd.

Dat blijkt uit de prestatieafspraken tussen de vier BUCH-gemeenten en Kennemer Wonen. Deze woningcorporatie bezit in de Buch-gemeenten ongeveer 8000 sociale huurwoningen. Elke vier jaar worden de doelstellingen bekend gemaakt. De in december vastgelegde afspraken lopen tot en met 2024. Daaruit blijkt dus dat er in Castricum de komende twee jaar geen enkele sociale huurwoning bijkomt.

Wel zitten er plannen voor zo’n honderd woningen in de pijplijn, voor de langere termijn. Dit zijn “zowel harde als zachte plannen”, aldus is te lezen in de afspraken. Het gaat om zestien woningen aan de Startingerweg, 26 op het terrein van Kaptein Kaas, twaalf bij Jachthavens Laamens en 48 op Duin en Bosch. Vooral die laatste laten lang op zich wachten. De gemeenteraad gaf er drie jaar al groen licht voor.

Verkoop

Castricum telt 2348 sociale woningen en zijn er 106 gelabeld voor de verkoop. Hoewel Kennemer Wonen terughoudend is met verkoop, vallen sommige huizen buiten het woningbeleid. Ze zijn bijvoorbeeld te groot en te duur. De verkoop gaat langzaam. Minimaal 95% van het woningbezit blijft bestemd voor sociale huur.